Go Back   Thor Forums > Thor Tech Forums > Maintenance and Repair
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-13-2019, 01:19 AM   #1
Junior Member
 
USMC AV8B's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: 2017 Vegas 25.2
State: Michigan
Posts: 18
THOR #14701
Furnace help

On a short shakedown trip last weekend we had issue with furnace staying lit.
Atwood AFM model. Not sure of number as I have not removed outside access cover yet.
It lites but will go out after about 3 seconds. Lites and goes out 3 times and then has to be reset by turning off and back on. Takes about 3 times resetting before it will stay lit and function properly. After that it will run fine and restart when temp drops below thermostat setting normally!
I did turn on stove and ran that for 30 seconds or so but doesn’t seem to make a difference.
Once it lites and stays lit it functions normal.
Is there a thermocouple on these units that may need cleaning or replaced.
I know I have to clean the one on my home furnace once a year.
This is acting just like my home furnace when thermocouple needs cleaned.
Any thoughts or suggestions on what to try?
I will probably dig into it tomorrow.
It’s on a 2017 Vegas. Atwood AFM furnace.
__________________

__________________
USMC AV8B is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 02:18 AM   #2
Senior Member
 
LandKO's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Freedom Elite 30FE
State: Arkansas
Posts: 195
THOR #12827
Being it was the first outing of the season, it could be something as simple a Air in the line. Once the air is purged, the furnace runs fine.
__________________

__________________
2018 Freedom Elite30FE
Current toad - 2019 GMC Canyon 4WD
Former toad - 2004 Jeep Liberty
LandKO is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 02:46 AM   #3
Senior Member
 
16ACE27's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: ACE 27.1
State: Florida
Posts: 2,890
THOR #7035
Had it been raining? Sounds like how mine behaves when the circuit board gets wet.
__________________
The USER Formally Known As TFryman
Ted & Melinda
2016 ACE 27.1
2016 Chevy Sonic Toad
16ACE27 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 03:21 AM   #4
Junior Member
 
USMC AV8B's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: 2017 Vegas 25.2
State: Michigan
Posts: 18
THOR #14701
Quote:
Originally Posted by 16ACE27 View Post
Had it been raining? Sounds like how mine behaves when the circuit board gets wet.
No rain.
__________________
USMC AV8B is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 12:22 PM   #5
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: 2013 ACE 30.1
State: Alberta
Posts: 921
THOR #2631
Hi, since you ran propane on the stove for a while to purge the lines of air (depending on how those lines are actually run) it sounds like it might be a flame sensor issue. I would suggest opening and inspecting the area around where the flame exists and blow out any dirt, insect nests etc that might be obstructing the flame sensor. Might also need adjusting for flame proximity or replacement perhaps.
__________________
javelin is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Thor Industries or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




All times are GMT. The time now is 03:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 PL2
×