Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 

Go Back   Thor Forums > Thor Community Forums > Introduce Yourself | Say Hello
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-02-2021, 03:08 AM   #1
Junior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Michigan
Posts: 5
THOR #24043
Joel

Hello Thor Forums,

I’m Joel and I’m a newbie who recently bought a used 2018 Thor Sprinter Siesta 24 SR. We took it on our maiden voyage and had a great time at a Michigan State Park. The park had electric but, we were running off the tank for water. I filled the tank to 70% before we left and all the faucets worked fine. But, when we arrived at the park the pump hummed but, there was no water. I got a 5 Gallon bucket of fresh water and switched the water valve to winterize and it pumped water fine to all faucets. But, when I switched it back to the tank mode, it seemed to lose prime and stopped pumping from the tank, although the pump still hummed and sounded ok to me. There is water in the tank. I do not hear a sucking sound it is quiet and no water. I tried the drain on fresh water & water came out confirming water in the fresh water tank. The pump is under the bed and everything seems tight and I don’t hear any air leaking and I don’t see any water leaks. I’m stumped! Anyone have any ideas on what could be problem. The motorhome is dead level. Thanks Newbie Joel

__________________
gerendasy@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 03:32 AM   #2
Senior Member
 
Elite Washington's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Washington
Posts: 906
THOR #6433
Did you open the water valve from the tank to the pump?
__________________
2017 Freedom Elite 30fe 2013 Wrangler Unlimited toad.
Elite Washington is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 03:43 AM   #3
Junior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Michigan
Posts: 5
THOR #24043
I don’t see a valve. Do you know where it is at?
__________________
gerendasy@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 04:00 AM   #4
Senior Member
 
Elite Washington's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Washington
Posts: 906
THOR #6433
Back near the freshwater tank and water pump. There should be a line that feeds the pump from the tank. In that line there may be a valve
__________________
2017 Freedom Elite 30fe 2013 Wrangler Unlimited toad.
Elite Washington is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 11:10 AM   #5
Senior Member
 
coachray's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Quantum RQ29
State: Ohio
Posts: 1,158
THOR #13648
Hope you got the problem solved. Welcome to the forum
__________________
coachray is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 12:18 PM   #6
I Think We're Lost!
 
Bob Denman's Avatar
 
Brand: Still Looking
Model: Tiffin Wayfarer 24 BW
State: New York
Posts: 22,080
THOR #8860
Once you find that valve: I'm sure your issue will be "water under the bridge..."
Welcome to the Forum!
__________________
"What: me worry?"
Good Sam Member 843599689
Current coach: Tiffin Wayfarer 24 BW
Bob Denman is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 12:49 PM   #7
Junior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Michigan
Posts: 5
THOR #24043
Nope, I do not see a valve. The line must go straight up through the floor because there i nothing to access. The pump is above the tank under the bed inside the coach and no lines are visible except where it goes up to & through the floor. It’s boogied up with foam seal to the floor and into a compartment under the bed inside coach. No valve insight under bed. No valve in sight from the tank under coach. ?
__________________
gerendasy@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 12:54 PM   #8
Junior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Michigan
Posts: 5
THOR #24043
Thanks Bob Denman,

Still trying to figure it out where there is a valve. It worked fine at home before I left & I haven’t touched or even seen a valve. It’s like the ‘elusive butterfly of love’ but, without the love! Lol!
__________________
gerendasy@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 01:57 PM   #9
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Florida
Posts: 1,232
THOR #1249
If the winterizing hose worked ok pumping water out of faucets, then your pump is ok. You may have have a valve shut off to the tank or if you have a Y or T selector valve in the wrong position
Good job on your trouble shooting, eliminating etc. and describing symptoms.
__________________
2015 Thor Vegas 24.1 in Ocala
mcr1010 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 02:19 PM   #10
Junior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Michigan
Posts: 5
THOR #24043
MCR1010
Thank you for your input. And, I thank everyone else who replied to my problem. It is fixed. There was nothing wrong with anything except my Newbie Brain. There absolutely was a valve closed that was staring me right in the face. I forgot how to use it since I only used it once before I left for my trip. The mode selector was set to tank. I thought it was supposed to be set to this setting. But, Tank setting is when you fill the fresh water tank. I turned it to Normal & I heard water sucking. And a minute later I had water working in all faucets. I admit if I would have read the destructions, I would have known all along. I hope everyone gets a good chuckle from this one. Thanks again to everyone! ��
__________________
gerendasy@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 03:04 PM   #11
I Think We're Lost!
 
Bob Denman's Avatar
 
Brand: Still Looking
Model: Tiffin Wayfarer 24 BW
State: New York
Posts: 22,080
THOR #8860
Congratulations!
__________________
"What: me worry?"
Good Sam Member 843599689
Current coach: Tiffin Wayfarer 24 BW
Bob Denman is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 03:23 PM   #12
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Florida
Posts: 1,232
THOR #1249
Glad you got it and are running smooth again. "Camp On"
__________________
2015 Thor Vegas 24.1 in Ocala
mcr1010 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 08:51 PM   #13
Senior Member
 
Brand: Still Looking
State: Alabama
Posts: 292
THOR #22687
Congrats on fixing the 1st problem you came to.
__________________
standerson is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2021, 11:39 PM   #14
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Chateau 24F
State: Ohio
Posts: 2,107
THOR #16721
Glad you got it working!! Chuckles?? EVERYONE on this forum has had their share - my specialty is backing a new trailer into my outbuilding and bending the ladder... followed by burying a TWO-WHEEL DRIVE truck in my gravel RV driveway while backing my trailer in. Traded a one-year-old truck for a new 4x4... $$$ ouch!!! We've all been there...
__________________
Chateau_Nomad is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2021, 05:21 AM   #15
Senior Member
 
Elite Washington's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Washington
Posts: 906
THOR #6433
We all have that moment where you are like why did I do that? Glad you got it figured out.
__________________
2017 Freedom Elite 30fe 2013 Wrangler Unlimited toad.
Elite Washington is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2021, 11:27 AM   #16
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Freedom Traveller A27
State: North Carolina
Posts: 1,240
THOR #17765
Quote:
Originally Posted by mcr1010 View Post
If the winterizing hose worked ok pumping water out of faucets, then your pump is ok. You may have have a valve shut off to the tank or if you have a Y or T selector valve in the wrong position
Good job on your trouble shooting, eliminating etc. and describing symptoms.
The OP stated that it worked fine at home before he left. Doesn’t work now at campground.

Do any of the water faucets work? Hot, cold? Kitchen, bath, shower, toilet? Could there be debris is the lines that is now blocking the screens?
__________________
Jimbo56 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2021, 11:33 AM   #17
I Think We're Lost!
 
Bob Denman's Avatar
 
Brand: Still Looking
Model: Tiffin Wayfarer 24 BW
State: New York
Posts: 22,080
THOR #8860
(Take a look ar Post #10...)
__________________
Bob Denman is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2021, 09:56 PM   #18
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Freedom Traveller A27
State: North Carolina
Posts: 1,240
THOR #17765
Quote:
Originally Posted by Bob Denman View Post
(Take a look ar Post #10...)
A day late and a dollar short.
__________________
Jimbo56 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2021, 10:04 PM   #19
I Think We're Lost!
 
Bob Denman's Avatar
 
Brand: Still Looking
Model: Tiffin Wayfarer 24 BW
State: New York
Posts: 22,080
THOR #8860
Nahhhhh... it happens to me all of the time, so don't let it bother you.
__________________
Bob Denman is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2021, 04:29 PM   #20
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
State: Missouri
Posts: 2,164
THOR #6903
Quote:
Originally Posted by Elite Washington View Post
Back near the freshwater tank and water pump. There should be a line that feeds the pump from the tank. In that line there may be a valve
And perhaps a strainer
__________________
lwmcguire is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Thor Industries or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




All times are GMT. The time now is 09:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 PL2