Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
 

Go Back   Thor Forums > Thor Tech Forums > Maintenance and Repair
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-11-2021, 02:24 AM   #1
Senior Member
 
State: Arkansas
Posts: 123
THOR #19565
Windsport electrical issues

On the 5th day of a 38 day trip. Made it to Carlsbad NM and it was 105 degrees.

Stopped at Walmart before getting to the RV park and turned the generator and ACs to keep the dogs comfortable.

Came back 20 minutes later and the generator was off. Tried starting it and it shut off as soon as I let go of the start button.

Got to the RV park and hooked up to shore power and NADA, ZILCH, no power. Generator, same thing.

Opened up Southwire Surge Guard ATS and noticed both generator and shore power breakers were tripped. Tried resetting and no joy. When I press in the top and hold it (shore power) front AC and microwave come on. BTW 108 inside Motorhome.

Wedged a spatula to hold the breaker and AC on and microwave. No other 110 outlets in the front or rear AC work.

Disconnected generator line and load wires, re routed the load to the shore power breaker and still the breaker wonít hold. Have AC running with spatula wedged in place (at this point IDGAF if the coach burns down) itís 8 pm and the coach is still at 100 degrees.

Called Thor emergency support and they are totally worthless! They have 14 billion in back orders and they truly donít give a damn about us.

Of course, plenty of technicians are willing to look at it... next month. We are still under warranty but at this point, it means nothing.

My ATS is model 40140. Canít even find this stupid thing on the web. Iíve done everything to isolate the generator breaker and still have the same issue. Iím beginning to think there might be an issue with the 50 amp main breaker?

Thoughts???

__________________
bojanlora is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 03:01 AM   #2
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: '17-Vegas 24.1
State: California
Posts: 1,594
THOR #13362
Thereís a whole lotta stuff going on here, and youíre on a long trip.

- youíre telling us itís the ATS, then you can wire around it directly to shore power. You just need 3 big wire nuts to work around the ATS
- then.,,if everything works, youíve isolated it being the ATS (Probably the solenoid inside the ATS)

The only problem after that is the Genny ďwork-aroundĒ
You can go to HomeDepot/Loweís and get several large plugs (male & female).
Then do old-school and plug in the shore power when using that or plug in the genny when using that
(All of these suggestions above are based on it being a bad ATS)

On the other hand...
If itís a bad 50amp breaker, then pull it and go find one to replace
__________________
'17 Vegas 24.1
Fallbrook, CA
taylorbob1 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 03:10 AM   #3
Senior Member
 
ducksface's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: 2018 24.1 AXISSIXxSIX
State: Arizona
Posts: 3,261
THOR #13932
Call any electrician in the local phone book.
This isn't an rv problem it's an electrical problem.
Warranty be damned.
Suit yourself before you suit the warranty.

Take command.
__________________
ducksface is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 03:27 AM   #4
Senior Member
 
State: Arkansas
Posts: 123
THOR #19565
Quote:
Originally Posted by ducksface View Post
Call any electrician in the local phone book.
This isn't an rv problem it's an electrical problem.
Warranty be damned.
Suit yourself before you suit the warranty.

Take command.


I agree with you. Iíll be on the phone first thing in the morning. This all happened during happy hour so nobody was available
__________________
bojanlora is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 04:04 AM   #5
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Citation
State: Texas
Posts: 597
THOR #8139
Try this if you haven't already.
Turn ALL the 120v breakers OFF including the ones IN the generator.
Now try to start the generator, this will answer a few questions.
Turn the generator off, LEAVE the breakers off.

Check the campground breakers. Reset if tripped.
Inside at your breaker panel flip ONE of the 50amp breakers on, if it holds start turning on the breakers on THAT side of the panel, if they hold check to make sure some of your 120v things work.
If the main breaker doesn't hold make sure all breakers are OFF, recheck campground.
If the main breaker holds turn the other main breaker on.
If it holds turn the breakers on that side on.

Hope this helps/works if not then back to wiring around the ATS mentioned by taylorbob1.

Keep us updated
__________________
abjbrtd is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 01:26 PM   #6
Senior Member
 
State: Arkansas
Posts: 123
THOR #19565
50 amp breaker is a double pull, you canít really just pull on side or the other unless I remove the clip that holds both sides.

If I do everything you suggested it fails from the gitgo because the ATS solenoids donít hold at all. Itís most likely an ATS control board issue but I canít seem to fine anything about model 40140
__________________
bojanlora is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2021, 06:10 PM   #7
Senior Member
 
State: Arkansas
Posts: 123
THOR #19565
So I went to Loweís and got a multimeter because I left mine home.

Red line from shore power have 120v all the way to 50amp breaker.

Black line at breaker has 1.3v

Black line coming into ATS solenoid has 1.3v

Sooooo I have more than one issue. The RV 50amp breaker is faulty on the black lead.

Yesterday I tested by plugging into the space next door and it didnít work but that was because of ATS issues. Now that I have ATS rigged, we will see if we can have all circuits running. If thatís the case, then Iíll rewrite the ATS back together and see if we are good to go.
__________________
bojanlora is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2021, 04:16 AM   #8
Senior Member
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: Citation
State: Texas
Posts: 597
THOR #8139
Quote:
Originally Posted by bojanlora View Post
50 amp breaker is a double pull, you canít really just pull on side or the other unless I remove the clip that holds both sides.

If I do everything you suggested it fails from the gitgo because the ATS solenoids donít hold at all. Itís most likely an ATS control board issue but I canít seem to fine anything about model 40140
Quote:
Originally Posted by bojanlora View Post
So I went to Loweís and got a multimeter because I left mine home.

Red line from shore power have 120v all the way to 50amp breaker.

Black line at breaker has 1.3v

Black line coming into ATS solenoid has 1.3v

Sooooo I have more than one issue. The RV 50amp breaker is faulty on the black lead.

Yesterday I tested by plugging into the space next door and it didnít work but that was because of ATS issues. Now that I have ATS rigged, we will see if we can have all circuits running. If thatís the case, then Iíll rewrite the ATS back together and see if we are good to go.
Be sure to remove the clip between the two 50a breakers.
You don't need or want the clip when you only have 120v circuits it can as you've found out disable your entire system.
__________________
abjbrtd is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2021, 04:54 AM   #9
Senior Member
 
OldWEB's Avatar
 
Brand: Thor Motor Coach
Model: FW Hurricane
State: England
Posts: 538
THOR #16471
Quote:
Originally Posted by bojanlora View Post
So I went to Lowe’s and got a multimeter because I left mine home.

Red line from shore power have 120v all the way to 50amp breaker.

Black line at breaker has 1.3v

Black line coming into ATS solenoid has 1.3v

Sooooo I have more than one issue. The RV 50amp breaker is faulty on the black lead.

Yesterday I tested by plugging into the space next door and it didn’t work but that was because of ATS issues. Now that I have ATS rigged, we will see if we can have all circuits running. If that’s the case, then I’ll rewrite the ATS back together and see if we are good to go.
You have 120v going all the way to the RV breaker on the red lead.
You DO NOT have volts on the black lead at the breaker nor at the ATS box, WHY do you say "The RV 50amp breaker is faulty on the black lead."???? If the volts do not make it to the ATS.... it will NEVER make it into the RV 50A breaker.
I am sooooo confused with these descriptions.
Inside the ATS box, you should have 120vac on the red lead to white and 120vac on the black lead to the white BOTH ON THE SHORE CABLE.
__________________
OldWEB is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Thor Industries or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




All times are GMT. The time now is 08:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 PL2